کپسول اکسیژن

کپسول اکسیژن

تنگی نفس و مشکلات تنفسی از سخت ترین ناراحتی هایی است که برای برخی بیماران پیش می آید و تحمل آن بسیار سخت است. برای کمک به تنفس بیمار باید روش های تخصصی برای سهولت تنفس انجام شود. برای کمک به بیمارانی که مشکلات تنفسی دارند از دو روش کپسول اکسیژن و دستگاه اکسیژن ساز استفاده می شود.

یکی از راه های رایج برای انتقال اکسیژن به بیمار استفاده از کپسول اکسیژن است. در واقع از اکسیژن درمانی برای درمان بیمارانی که از مشکلات تنفسی و ریوی رنج می برند استفاده می شود.

کپسول اکسیژن یکی از تجهیزات پزشکی است که به شکل استوانه ای و حاوی گاز اکسیژن می باشد. در کپسول اکسیژن گاز اکسیژن با غلظت 88 درصد و تحت فشار بالا در یک کپسول آلومینیومی یا فلزی ذخیره می شود. کپسول های اکسیژن اندازه های مختلفی دارند و در مراکز درمانی از کپسول های اکسیژن بزرگ استفاده می شود. همچنین از کپسول های کوچک اکسیژن در خارج از منزل برای حمل اکسیژن مورد نیاز بیمار استفاده می شود. در واقع با استفاده از اکسیژن، بیمار بهتر می خوابد، به راحتی نفس می کشد و هوشیارتر می شود.

کپسول اکسیژن وسیله ای است که برای ذخیره اکسیژن استفاده می شود. این اکسیژن می تواند به صورت گاز اکسیژن یا اکسیژن مایع باشد. کپسول های اکسیژن در بسیاری از موارد از جمله تجهیزات جوشکاری، شیشه کاری، گاز بری، فرآیندهای صنعتی فولادسازی، کاربردهای پزشکی خانگی برای کمک به تنفس، کمک های اولیه، تنفس در ارتفاعات و…

وجود علل و شرایط بسیاری مانند آسم، سندرم دیسترس حاد تنفسی، کم خونی، بیماری های ریوی، بیماری های ریوی، ذات الریه، نقایص مادرزادی یا بیماری قلبی و … می تواند باعث کاهش اکسیژن خون در بدن و ایجاد مشکل در تنفس شود.

برخی از بیماری ها به راحتی درمان می شوند، اما در برخی موارد دیگر به دلیل مشکلات مزمن ریوی و نارسایی تنفسی، بیمار دائماً به یک کپسول اکسیژن یا یک دستگاه اکسیژن ساز برای اکسیژن درمانی نیاز دارد. کپسول های اکسیژن با ظرفیت های مختلف در کلینیک های سرپایی، بیمارستان ها و منازل کاربرد فراوانی دارند. کپسول های آتش نشانی محبوبیت بیشتری نسبت به سایر انواع سیستم های اطفای حریق دارند. معمولا افراد این کپسول ها را با یک استوانه قرمز رنگ که در کنار یا روی درپوش ها قرار دارد می شناسند. کپسول های آتش نشانی در رنگ ها، طرح ها و کاربردهای مختلف موجود هستند. شما می توانید انواع کپسول های آتش نشانی را در اطراف خود پیدا کنید، اما نکته مهم این است که بدانید کدام نوع کپسول برای استفاده شما مناسب است. آتش سوزی انواع مختلفی دارد، به همین دلیل نمی توانیم از یک نوع کپسول برای همه آنها استفاده کنیم. به عنوان مثال، ما نمی توانیم از قوطی آبی برای خاموش کردن آتش الکترونیکی استفاده کنیم.

طبقه بندی انواع کپسول های آتش نشانی

به طور کلی آتش سوزی ها به 5 دسته تقسیم می شوند که عبارتند از: A، B، C، D و K.

نوع A: مواد قابل اشتعال رایج مانند چوب، کاغذ و غیره.

نوع B: مواد مایع قابل اشتعال مانند نفت، بنزین و غیره و همچنین گازهایی مانند بوتان.

نوع C: آتش سوزی شامل قطعات الکترونیکی مانند: رایانه، سرور و غیره.

نوع D: فلزات قابل اشتعال مانند: پتاسیم، منیزیم، تیتانیوم و…

نوع K: روغن ها و چربی های قابل اشتعال پخت و پز مانند روغن های حیوانی و گیاهی

انواع کپسول های اکسیژن پزشکی چیست؟

همانطور که گفته شد، اکسیژن خالص داخل کپسول اکسیژن به دو صورت اکسیژن مایع و گاز اکسیژن فشرده تامین می شود.

کپسول های اکسیژن پزشکی از نظر جنسیت به دو نوع تقسیم می شوند:

کپسول اکسیژن پزشکی استیل: همانطور که از نامشان پیداست، این کپسول ها از فولاد ساخته شده اند، معمولا وزن آن ها بیشتر از کپسول های آلومینیومی است و به دلیل نوع آلیاژ به کار رفته در آن ها، مستعد زنگ زدگی و فرسایش هستند. خیلی بالا البته این کپسول های اکسیژن قیمت پایین تری نسبت به کپسول های اکسیژن آلومینیومی دارند. همچنین در سایزهای مختلف در بازار موجود است.

کپسول اکسیژن طبی آلومینیومی: این کپسول ها وزن کمتری دارند و به دلیل فلز به کار رفته در آنها سازگاری بیشتری با محیط های مختلف دارند. از نظر ظاهری شیک ترند ولی به نسبت قیمت بالاتری دارند.

کپسول های اکسیژن پزشکی از نظر حجم به چند دسته تقسیم می شوند:

کپسول های 40 و 50 لیتری: این کپسول ها به دلیل وزن و قد زیاد برای مصارف خانگی مناسب نیستند و بیشتر در بیمارستان ها و مراکز درمانی و یا مکان هایی که دارای اکسیژن مرکزی هستند استفاده می شود.

کپسول اکسیژن 20 لیتری: این کپسول ها وزن و قد نسبتا کمتری دارند و بیشتر در آمبولانس ها برای انتقال بیماران از مکانی به مکان دیگر استفاده می شوند. وزن این کپسول ها 18 تا 20 کیلوگرم است.

کپسول اکسیژن 10 لیتری: کپسول های اکسیژن 10 لیتری با وزن تقریبی 8 تا 10 کیلوگرم برای استفاده در کلینیک های پزشکی، مراکز بهداشتی درمانی و منازل مناسب می باشد. ارتفاع این کپسول ها حدود یک متر است. در این کپسول ها اگر فشار مانومتر را روی 4 تا 5 لیتر در دقیقه تنظیم کنید، می توانید یک و نیم تا دو ساعت از آنها استفاده کنید و اگر درجه مانومتر را طوری تنظیم کنید که با دبی یک به دو لیتر اکسیژن در دقیقه حدود هشت تا ده ساعت در اختیار بیمار قرار می دهند.

کپسول اکسیژن 5 لیتری: این کپسول های اکسیژن حدوداً نصف کپسول های 10 لیتری بوده و با انواع خودروهای حمل و نقل کاملاً سازگاری دارد. این کپسول ها می توانند حدود سه تا چهار ساعت اکسیژن را در اختیار بیماران قرار دهند، بنابراین بهتر است در سفرهای بسیار طولانی از آنها استفاده نکنید. وزن کپسول اکسیژن 5 لیتری حدود 5 کیلوگرم است.

کپسول اکسیژن 2.5 لیتری: این کپسول ها بیشتر برای نوزادان استفاده می شود. همچنین می تواند به کوهنوردان در تامین اکسیژن در طول کوهپیمایی یا صعود به ارتفاعات کمک کند. از دیگر کاربردهای کپسول اکسیژن 2.5 لیتری استفاده از آن در هنگام بلایای طبیعی مانند زلزله و … رایج ترین ظرفیت کپسول اکسیژن پزشکی و بیمارستانی کپسول های اکسیژن 40 و 50 لیتری می باشد. با توجه به استانداردهای ساخت انواع کپسول گاز، رنگ کپسول های پزشکی و بیمارستانی باید سفید باشد. همچنین روی این کپسول ها باید از فرمول شیمیایی اکسیژن (O2) استفاده شود تا به راحتی قابل تشخیص باشد. این کپسول ها اغلب از آلیاژ فولاد ساخته شده و سنگین هستند، بنابراین برای مصارف خانگی مناسب نیستند.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Post